Меню
Вашата количка

Често задавани въпроси

Регистрацията не е задължителна. Може да използвате вашият Facebook акаунт, направите поръчка като гост или да попълните формата "Поръчка по телефона" и ние ще ви се обадим.
Работим с наложен платеж при доставката със Спиди и Еконт, но може да направите вашето плащане и по банков път.
Магазин АЛПИ работи със спедиторските фирми Спиди и Еконт, които предлагат доставка до посочен от вас адрес или техен офис.
Получаването на поръчката зависи от часа в който сте я направили и начина на плащане (по банков път трябва да се получи превода преди изпращането). Доставката зависи от куриерите и е в рамките от 1 до 5 дни. Стандартно се получава на другия ден.
Гаранцията на продуктите е в законоустановения срок според Българското и Европейското законодателство. Продуктите подлежащи на рекламация преди приемането им трябва да са добре почистени от клиента, особено обувките! След като рекламацията се приеме съответният продукт в зависимост от състоянието ще бъде ремонтиран и ако това не е възможно, ще бъде заменен или сумата за него ще бъде възстановена!

Замяна на продукти се извършва в законоустановения срок според Българското и Европейското законодателство, като продуктите не трябва да са използвани, да са в нов търговски вид без свалени етикети както са закупени от търговския обект! 

 
Трябва да знаете, че всякакъв тип прахове за пране (вкл. и течни), омекотители и почистващи препарати ще унищожат вашата мембрана! За пране и импрегниране се използват единствено и само специализирани препарати от различни производители с конкретните инструкции според препарата. Перете само Ръчно или в пералня на режим „Ръчно пране“ с температура на водата до 30оС, импрегнирайте според описанието на продукта и сушете на стайна температура далеч от топлинни източници и слънце. Не използвайте други режими на пералнята, центруфуга, сушилня, гладене или химическо чистене!
Как да почистя и поддържам и обувки с Gortex или друг тип „Мембрани“: С влажен парцал или четка се отстраняват полепналите кал, глина, пясък и други боклуци. За вътрешно почистване извадете стелката и използвайте само хладка вода (до 30оС) или със специализирани препарати от различни производители. Единствено стелката може да се пере в пералня с прах за пране до 30оС. Сушете на стайна температура далеч от топлинни източници и слънце. За обувките с велур, набук и текстил не използвайте пасти или кремове. За поддръжка и импрегниране използвайте само специализиран препарат в зависимост от материалът на обувката (велур или набук, текстил, лицева кожа). Не използвайте прахове за пране (вкл. и течни), омекотители, почистващи препарати, пералня и сушилня! Те ще унищожат мембраната и обувката!
Списъкът с избрани EN и US стандарти за алпинизъм и лични предпазни средства (ЛПС) срещу падане от височина, които продуктите SINGING ROCK изпълняват за професионална употреба.

ТУК може да изтеглите видовете стандарти и за какво се използват
Списъкът с избрани EN стандарти за оборудване за планинарство и лични предпазни средства (ЛПС) срещу падане от височина.

ТУК може да изтеглите видовете стандарти и за какво се използват.


 
Fill Power / Плътност на пуха /:
Това е универсалната система за оценяване на пуха от гъски и патици, и макар че не е най-лесната мярка за разбиране, след като я разберете, избирането на идеалния ви спален чувал или яке ще стане много по-лесно. Плътност на пуха се изобразява под формата на цифра, която обикновено ще намерите върху етикета на пухеното яке. Пухено облекло и оборудване варира с „Плътност на пуха“ от 500 до 900+ (много висока Плътност на пуха). Това число представлява обемът в един кубически сантиметър на един грам пух, когато е в пълния си обем - т.е., когато е напълно „разпухнато“. Обикновено се измерва в cu in – кубични инчове. По-високо качество на пуха (например 800 Плътност на пуха) улавя повече изолационни въздушни джобове между фините нишки, отколкото пух с по-ниско качество (например 550 ) и затова той се разширява, за да заеме повече място на грам. Колкото повече изолиращи въздушни джобове, толкова по-топло ще ви пази! Така че простичко казано, колкото по-висока е плътност на пуха на пухеното яке или спалния чувал, толкова по-топло ще бъде ви бъде в съотношение за подобен модел с по – ниско число. Съответно по – леко в съотношение с по – ниско число и по – компактно. Като разбира се има значение дали модела на пухеното яке е по – тънко или дебело. Съответно производителя може да компенсира по ниското качество на пуха с повече количество, което ще го направи пък по – тежко.

Тегло на пълнежа:
Докато плътността на пуха е мярка за обем, теглото на пълнежа е мярка на теглото. Плътност на пуха показва качество, докато теглото на пуха показва количество. Ако яке е с тегло 500 гр, това означава, че за изработката му са използвани 500 гр. материал пух-пера. Докато много производители на връхни дрехи гордо привличат вниманието към високата плътност на пух, те често не споменават теглото на пълнежа. Това е изключително важно, тъй като теглото на пуха също играе еднаква роля в определянето на топлината на продукта и не трябва да се пренебрегва от потребителите.
Теглото на пълнежа е това, което определя колко мек или твърд е продуктът. Това е което определя колко добре се компресира продуктът. Както споменахме по-горе, важна характеристика на пуха е способността му да се сгъне в раница, без да поема щети. Колкото по-тежко е пухеното яке, толкова по-малко ще може да се компресира.

Съотношение пух към пера:
Съотношението пух към пера изчислява процента пух към процента пера в продукта. Обикновено числата са 70/30, 80/20 или 90/10. Първото число представлява процента на пуха, а второто число представлява процента на перата. Най-общо казано, по-високото първо число означава по-качествен (и по-скъп) продукт. Пуха струва повече, той е много по-добър изолатор от перата и затова е предпочитан в добри якета. Яке с плътност на пуха от 600 cuin на пълнежа със съотношение 80/20 пух към перо ще бъде по- топло от яке с плътност на пуха от 600 cuin  със съотношение 70/30.  Защо точно пуха е по-добър изолатор от перата? Спомнете си, че пуха се изскубва отдолу под перата. Тъй като перата са отвън, те са това, което позволява на гъската или патицата да плава, да лети и да остане суха. Те са много по-твърди и имат покривност, като действат почти като стебло. Перата са идеални за по-твърди и издръжливи продукти като възглавници за седалки, докато пуха е по-добре за осигуряване на топлина и комфорт в якета, спални чували и завивки.


 
Влакната Dyneema® са най-силните изкуствени влакна в света. Тяхната якост на опън е 15 пъти по-голяма от висококачествената стомана. Dyneema е лек, изключително издръжлив, хидрофобен (водоустойчив) и устойчив на ултравиолетова светлина и химикали.


Dyneema® Vs. Kevlar®: Якост на опън

Вероятно сте чували за съотношението сила / тегло на тези влакна и преди. Kevlar® заявява, че е с 5 пъти по-голяма якост от стоманата на еднакво тегло, а Dyneema® може да се похвали с впечатляващите 15 пъти по-голяма якост.
Това означава ли, че Dyneema® ще бъде по-добър материал за производство на предпазни ръкавици и ръкави? Не е задължително. Силата и на двата материала е сходна.
Kevlar® има якост на опън от 3620 MPa, а Dyneema® има 3600 MPa якост на опън. Но тъй като Dyneema® има много по-лека плътност от Kevlar® (0,97 в сравнение с 1,44), тя има по-голямо съотношение сила / тегло.
В обобщение, за въже Dyneema® с диаметър 5мм якостта на опън е между 12 -18 kN

Dyneema® Vs. Kevlar®: Топлоустойчивост

Що се отнася до топлинната защита, Kevlar® е ясният победител. С точка на разпадане 455°С (850 ° F), Kevlar® е чудесен за приложения с висока топлина. Като допълнителен бонус, този синтетичен материал по своята същност е устойчив на пожар. Така че няма да капе или да се разтопи, ако бъде изложен на открит пламък.
Dyneema® не предлага голяма топлоустойчивост, с точка на топене 136°С (277 ° F).
Впечатляваща странична температура под нулевата температура: Въпреки че Kevlar® е чудесен за температури с висока температура, той е чудесен и за криогенни температури -196°С (-320 ° F) и има малко по-голяма якост на опън при по-ниски температури.  Докато Dyneema® става  крехък  при температури  под -151°С ( -240 ° F).

Въже Aramid 6  мм от KONG със сърцевина от арамидно влакно известно също и като Kevlar ® (Кевларът е изобретен през 1966 г. за фирмата DuPont) и броня от полиамид. За разнообразни приложения, с изключение на алпинистки и спелеологични осигуровки. Подходящо за самозатягащи се възли, извличане и осигуряване на багаж, различни спелео и алпийски способи.

Помощни въжета предлагани от BEAL:

Въже Dyneema 5.5 mm е със сърцевина от влакно Dyneema и броня от полиамид като на стандартно въже. Подходящо е за самозатягащи възли и др. Между бронята и сърцевината няма спойка. Има някои особености при рязане и стопяване на края – трябва малко да се изтегли от сърцевината и се среже, така че после да може бронята да се спои сама със себе си и да затвори сърцевината. Ако се отреже с поялника като нормално въже, бронята ще се свлича по сърцевината!

Въже Pure Dyneema 5 mm (100% Динема) и бронята, и сърцевината са от  Dyneema. В спелеологията се използва за педал и други неща. Dyneema е много хлъзгав материал и има някои особености при връзване, трябва да се връзва само с троен тъкачески възел! И температурата на топене е по-ниска от тази на полиамида. Dyneema е влакно от вид полиетилен с висока плътност. Pure Dyneema се реже като нормално въже с поялника, бронята и сърцевината са от един материал.

Въже Aramid 5,5 мм е със сърцевина от пара-арамидно влакно известно също и като Kevlar ® (Кевларът е изобретен през 1966 г. за фирмата DuPont) и броня от полиамид.  Среща се също и като Vectran. Арамидът има много висока температура на топене, с поялника не може да се среже, по-добре с нож. И запояването става, като малко да се изтегли от сърцевината и се среже, така че после да може бронята да се спои сама със себе си и да затвори сърцевината, защото няма спойка между двете.

 
 
Блузата WEISSHORN от Ferrino е топ продукт от дишаща, висококачествена, технична материя. Перфектна за първи слой, както и за всички аеробни планински..
38.00 лв 77.00 лв
Блузата WEISSHORN от Ferrino е топ продукт от дишаща, висококачествена, технична материя. Перфектна за първи слой, както и за всички аеробни планински..
38.00 лв 77.00 лв
INDY е нов автоматично блокиращ десандьор с двойна система за автоматично заключване (паник функция - Duble Stop Descender). ХАРАКТЕРИСТИКИ: По..
127.00 лв 159.00 лв
INDY EVO е много лек иновационен автоматично блокиращ десандьор от KONG. ХАРАКТЕРИСТИКИ: Indy Evo е ръчно спускащо се устройство с двойна систе..
176.00 лв 220.00 лв
TODOMODO REGULAR RIP е водоустойчив и ветроустойчив дъждобран устойчива на разкъсване, водонепроницаема „Rain Protection System“ Ripstop материя. Идеа..
44.00 лв 72.00 лв
За стръмни, надвесини маршрути и порочни проблемни турове, Millet създаде обувките за катерене Dulac Pro. Изработена според препоръките на френския ка..
162.00 лв 203.00 лв
Висок клас еспадрили, предлагащи комфорт и прецизност по време на катерене с Cambrelle Fast Dry подплата. ТЕГЛО: 241 гр. (1/2 чифт) ХАРАКТЕ..
114.00 лв 164.00 лв
Свръхчувствителни леки еспадрили за катерене предназначени за експерти. Нова асиметрична форма с 3D кука за пръстите. Прав профил на предния вътрешен ..
98.00 лв 204.00 лв
Карабинер от лека сплав с винтова муфа. ХАРАКТЕРИСТИКИ: X-Large е проектиран да предлага широк отвор и висока якост на опън. Специфичната D ф..
25.00 лв 28.00 лв
Универсални леки автоматични котки с дванадесет зъба за класически алпинизъм. Проектирани за всякакъв терен от обиколки на ледници до стръмни снежни с..
180.00 лв 198.00 лв
Само при нас можете сами да изберете отделните компоненти на комплекта си за лавинна безопасност! Изберете необходимото за вас, вместо да купувате гот..
1.00 лв 1.25 лв
Само при нас можете сами да изберете отделните компоненти на комплекта си за лавинна безопасност! Изберете необходимото за вас, вместо да купувате гот..
1.00 лв 1.33 лв
Ние използваме бисквитки и други подобни технологии, за да подобрим вашето преживяване при сърфиране и функционалността на нашия сайт. Политика за поверителност.