През далечната 1870 г. e създаването на FERRINO, когато Чезаре Ферино разработва формула, която да направи тъканите за платна и текстил водоустойчиви. Първите клиенти са Фиат и Италианската армия, но малко след това и планината се среща с FERRINO и приятелството им остава и до днес. Известни имена като тези на херцог Абруци или фотографът от Биела Виторио Села или хималайския експерт Марио Пиаченца, се впускат в проучвания в най-отдалечените места на планетата и продуктите на Ферино са винаги до тях, предлагайки им водоустойчив , устойчив на износване и лесно преносим подслон.
            Палатката като емблема за това, което по-късно ще бъде бизнес насоката на марката.

През седемдесетте и осемдесетте години историята на FERRINO е преплетена с историята на младия Райнхолд Меснер, който има една цел, да изкачи всичките 14 Осемхилядници в света. Когато той успява през октомври 1986 г. е с куполообразна геодезична палатка, която да издържа на силните ветрове на Хималаите.
            Последващото развитие е ползотворен диалог с алпинисти и изследователи, на който предлагаме нашия опит, натрупан през годините. Напоследък зимните експедиции са особено близки до сърцето им, като тези които са в екстремните условия на свирепата хималайска зима. От 2017 г. FERRINO подкрепят легендарните полски експедиции с палатки, спални чували и раници от колекцията Ferrino High Lab и от тази година придружават алпиниста на баските Алекс Тксикон при зимните му приключения в Антарктида и на Еверест.
Но FERRINO не се занимава само с най-екстремния алпинизъм. От 1994 г., благодарение на проекта HighLab, ние организираме височинни базови лагери, където да тестваме нашите продукти от висок клас, включващи съоръжения, проектирани да издържат на екстремни условия. Мнението на алпинисти, туристи, но също така и на просто ентусиасти, много ни помага, защото именно това ни позволи през тези 150 години да проектираме и реализираме иновации в раници, палатки, спални чували, дрехи и снегоходки, подходящи различните нужди когато сте навън, винаги гарантиращи много високо ниво на качество.