Над 330 делегати от цял свят ще обменят опит в рамките конгреса на Международната организация по планинско спасяване, който се открива тази вечер на Боровец.

Това каза в ефира на Радио София Емил Нешев, планински спасител от софийския отряд на Планинската спасителна служба към БЧК.

Акцент в работата е темата „Издирването – как да подобрим търсенето, преди да започнат спасителните действия”.

В програмата са включени презентации, дискусии и демонстрации, като в последния ден ще се проведе Общото събрание на Международната комисия по планинско спасяване (ICAR).

Ако държавата иска да развива планински туризъм в България трябва да обърне внимание на планинското спасяване с всичките му проблеми, убеден е Емил Нешев и допълни, че застрахователната култура у нас не е на достатъчно високо ниво.

ПСС е приета за член на ИКАР през 1971 г. по време на конгреса в Блед, Словения. България става 13-ата страна, член на ИКАР, и това дава силен тласък на спасителното дело у нас.

Международната организация по планинско спасяване е създадена през 1948 г. от шестте алпийски държави - Швейцария, Германия, Франция, Австрия, Италия и Словения. Работата на ИКАР е организирана в четири технически комисии – Земно спасяване, Въздушно спасяване, Планинска спешна медицина и Спасяване при лавинни нещастия, която има две подкомисии - Водачи на спасителни кучета и Превенция. Днес ИКАР обединява 85 организации от 34 страни и е световната платформа за обмяна и разпространяване на опита и добрите практики на планинско спасяване и превенция на нещастни случаи в планините.

Магазин АЛПИ взе участие като магазин, който внася специализирана екипировка за ПСС свързана с планинското спасяване у нас.