Трансийвърът или радиомаякът е такава част от екипировката, която излъчва и получава сигнал, за да помогне при спасяване по време на лавина. Това означава, че при наличието на трансийвър, както при спасителя, така и при нуждаещия се от помощ, се скъсява ценното време за спасителната операция.

Изберете правилният трансийвър, според Вашите нужди, като прегледате характеристиките на изпълнение. Ефективността на устройството се изразява в обхвата на търсене, което се определя в големината на площта, която се сканира и показва дали има заровена жертва в следствие на лавина. В допълнение на това трансийвърът има и други функции или опции за търсене, от които може да имате нужда.

Всички трансийвъри от Arva притежават стандартни функции, които подобряват изпълнението и улесняват употребата. Всичките устройства са дигитални, с три антени, функции за маркиране, групова проверка и автоматично тестване.

Трите антени доставят информация за обхвата в три измерения. Главната антена (или Y антената), която е най-дълга от всички, служи, както за приемане на сигнал, така и за подаване. Втората антена (или X антената) ориентира сигнала, което значи че осигурява надеждна информация за посоката. Третата антена (или Z антената) предоставя информация за дълбочината по време на финото търсене. Комбинацията от трите антени осигурява пълният триизмерен сигнал.

Чрез цифровата обработка, информацията се превръща в разстояние и посока обозначена със стрелка, така търсенето е много по-лесно чрез визуалните индикатори.
Автоматичният тест също е стандартна функция на всички устройства. Той проверява дали трансийвърът работи правилно веднага щом е включен: предаване, приемане и живот на батерията.

Функцията за групова проверка уверява, че всеки в групата е с включен трансийвъра в режим на предаване и дали е в изправност без да има отклонение в сигнала. 
По време на търсене на няколко затрупани от лавина, маркиращата функция помага за отбелязване на спасените и концентриране върху тези, които все още са затрупани.

EVO 5
Най-малкият трансийвър създаван от ARVA, с височина само 11 см и широчина 7 см. Един от най-компактните трансийвъри на пазара. С размерът и теглото му, което е едва 170 гр., устройството почти не се забелязва, докато го носите, без да се пренебрегва работата му в аварийна ситуация.

EVO 4
EVO 4 е най-семплият трансийвър за употреба. В допълнение на 40 метровия диапазон на търсене, устройството е снабдено с всички стандартни функции, с максимално ниво на безопасност, без да увеличава сложността с търсене на жертва при наличието на лавина. Това устройство е идеално за начинаещи или случайни потребители.

NEO+
NEO+ предлага невероятният 70 метров диапазон на търсене. Освен стандартните функции, това устройство притежава и допълнителни такива в режим на търсене.
Режимът „връщане към предаване“ позволява устройството автоматично да премине към режим на предаване в случай на вторична лавина, ако вграденият сензор за движение открие, че устройството не се е преместило в рамките на определен период от време, което може да бъде ръчно зададено от настройките в менюто.
Устройството също има индикатор за „обратен завой“, който издава сигнал, ако лицето, което провежда търсенето, се насочва в грешната посока.
Модерните устройства за комуникация (телефони, часовници, радио) могат да въздействат върху сигнала на трансийвъра. В такъв случай трансийвърът ще намали своя периметър на търсене, за да ограничи смущенията в сигнала.
В режимът за групова проверка, NEO+ e оборудван с честотна проверка, която функция потвърждава дали устройството работи на стандартната международна честота 457 kHz. Всички устройства на пазара използват тази честота, но с времето тя може да се измести. Ако честотата на устройството е изместена с +/- 80 Hz, маякът провеждащ проверката ще индикира грешка.
NEO+ е лесно за употреба устройство с високо ниво на изпълнение, произведено за професионалисти и най-взискателните ентусиасти.

AXIO
AXIO е с трета разтегателна антена за сферично търсене, което улеснява многократно търсенето при неравен терен независимо от позицията на устройството.
Обхватът на търсене е 60 метра, а в допълнение на това, устройството е оборудвано с режим на готовност и опция за маркиране на заровения от лавина.
В режим на готовност, устройството нито предава, нито приема сигнал. Тази функция е предназначена да позволи на потребителя да работи върху лавината, без да се нарушава търсенето, което се извършва с други устройства. В случай на вторична лавина, функцията за връщане към предаване, автоматично превключва устройството обратно в режим на предаване.
Индикаторът за множество затрупани от лавина, помага за по-лесното организиране на спасителната мисия и по-добро разпределяне на задачите, което повишава шансът за успех. Самоличността на затрупаните лица не се показва, но се създава списък според дистанцията.

AXIO е устройство, предназначено за професионалисти в областта на търсенето и спасяването, както и за професионални скиори, търсещи най-модерните налични функции.